Man finder Syrah vin stort set over hele verden, hvor den spillier en vigtig rolle i mange ”blends”. I vine hvor der indgår Syrah kan man forvente stor intensitet. Druen er særligt godt blandt Rhône-vine, her indgår den først og fremmest i Côtes de Rhône, men ikke mindst i de store Châteauneuf du Pape. I Châteauneuf du Pape finder man altid Syrah, sammen med andre sydfranske klassiskere. I dag bruges der Grenache, Cinsault, Mouvédre og Bourblance. Det er her druen opnår den største kompleksitet, typisk vil man opleve, at hvis man kommer længere syd på i Australien bliver den noget mere kradsbørstig.
Det typiske smagsnoterne for Syrah vin dyrket i Frankrig er: Peber, røg, krydderurter og sorte bær.
Syrah eller dens sydlige fætter Shirax er en blå drue, som tit bruges til lave fyldige med høj syre og mørk frugt. I Australien hvor druen er bredt anvendt, går det under navnet Shiraz, hvorimod man i Frankrig, hvor den også stammer fra, kalder den Syrah.
Oprindeligt stammer Syrah fra det sydøstlige Frankrig, mere præcist Rhônedalen. Flere myter er forbundet med druen, mest i forhold til navnet, som placerer dens oprindelse mange forskellige steder, hvor man forsøger at gøre krav på dens ophav. Mest bemærkelsesværdige er sammenfaldet mellem byen i Iran, Shiraz. Derudover også Siracusa i Italien. Det er mest af alt gisninger og navnet syntes, at have meget tilfælles med flere sproglige stammer, hvor det kan betyde alt fra ”Langvarig” til ”bjergkæde”.
I 1998 har University of California vist, at druen stammer fra det sydøstlige Frankrig og er en krydsning mellem to andre lokale druer, Durez og Mondeuse.