La Colombera
I 90’erne var Piercarlo og Elisa sammen med nogle unge vinproducenter fra Colli Tortonesi blandt de første 5 vingårde der troede på genopdagelsen af Timorasso. La Colombera-marken, hvis jord er lerholdig sandsten, marnelag, og kalksten, giver vinen en markant mineralitet og en kvalitet, som kun forbedres ved lagring. La Colombera blev etableret som mærke i 1998. I 2000 høstede de den første Timorasso Derthiona, og i 2006 blev cru Timorasso’en – ”Il Montino” høstet for første gang.
Piercarlo og Elisa plantede 5 forskellige vinmarker med Timorasso vinstokke. Efter mange års erfaring og analyser er det lykkes dem at få en komplet og aromatisk profil og en større kompleksitet i vinen. I dag er det Elisa, som også bliver kaldt for dronningen af Timorasso, der står for vingården med hjælp fra hendes far og bror. La Colombera er i dag betragtet som absolut et af de førende Timorasso vinhuse. I alt dyrker La Colombera 30 hektar med vin, hvoraf hovedparten er Timorasso. De andre druer de dyrker er Crotina, Barbera og Dolcetto.
Vinmandens noter
Men hvad er Timorasso fra La Colombera? I min verden er der sprødhed som i en Riesling og fylde som i en Chardonnay. Den er mineralsk med dejlige noter af urter, citrus og blomster. Serveres vinen ved 6-10 grader er den frisk og sprød, og lader man den komme op på 10-14 grader, åbner der sig en fylde og rundhed, som bare smager fantastisk i munden i lang tid.
Jeg elsker Timorasso sammen med al fisk, som enten kan være grillet dampet eller i sushi. Oven i det kan vinene sagtens klare hvidt kød. En kylling med masser af persille eller en svinemørbrad proppet med krydderurter er dejlig at drikke Timorasso til.
Bonus information: Derthiona er det gamle bynavn for Tortona