Vin skal opfostres med omhu for at udfolde dens potentiale. Et trick på vejen til den helt gode vinoplevelse er dekantering af vin. Dekanteringen er fordelagtig for både gamle og yngre vine, ligesåvel som for både røde og hvide vine. Enhver vin, også champagne, kan dekanteres. Prøv det, og læg mærke til forskellen. Efterlad dog ikke vinen på karaffel natten over – den bliver hurtigere ”træt” i en karaffel end i en flaske.
Hvorfor du bør man dekantere vin?
Der er i særdeleshed tre grunde til at dekantere din vin:
Dekantering ilter vinen
Den første grund er, at dekantering af vin giver en vin luft. Du har måske oplevet, at en vin smager bedre sidst i måltidet end først i måltidet? Dette skyldes, at vinen har fået luft i glasset og flasken, og den derved udvikler en mere nuanceret duft og aromatisk smag. Gennem dekantering udnytter du vinens potentiale fra første tår. Luften virker forfriskende på vinen, og får vinen til at åbne sig. Det er samme virkning, som hvis man kunne lægge 1-2 år til vinens alder. Når vinen hældes på karaffel, udsættes den for ilt. Dette simple skridt oxiderer ubehagelige aromaer til mindre markante dufte. Det reducerer også koncentrationen af bestemte syrer og tanniner, og gør vinen blødere.
Dekantering adskiller vinen fra dens bundfald
Et andet formål med dekantering af vin er, at adskille en gammel vin eller årgangsvin fra sit bundfald. Gennem årene kan en vin danne bundfald, og selvom bundfaldet langt hen ad vejen blot er et sundhedstegn, nydes vinen oftest bedst uden grumset. Når man overhælder vinen til en anden flaske, altså dekanterer, er det muligt at hælde bundfaldet fra.
Ved blindsmagning er det en fordel at vinen omhældes
For det tredje er det fordelagtigt at vinen omhældes med det formål at skjule dens identitet. Dette kan være nødvendigt til for eksempel en blindsmagning.
Hvordan dekanterer man en vin? Sådan gør du:
Dekantering af vin er meget enkelt, man skal bare lige have styr på hvordan. Derfor har vi lavet en guide til, hvordan du korrekt dekanterer din vin, så du får det bedst fuldendte resultat.
Sådan gør du:
Brug de rigtige redskaber til dekantering af vin
Du skal bruge en karaffel med en størrelse, som ikke rummer meget mere end vinflaskens indhold. Hvis du er i sidste øjeblik og der ikke er tid til at vinen kan hvile, er det en fordel med en kande med en stor åbning. På den måde får vinen bedre luft. Derudover er en finmasket mini-sovseske eller en dekanteringssi praktisk at have ved hånden til dekantering af ældre rødvine, som typisk har meget bundfald.
Vid hvornår du skal dekantere din vin
Ældre rødvine bør omhældes på karaffel umiddelbart før servering, eller tidligst et kvarter inden. Unge vine, derimod, bør omhældes en time eller to inden serveringen, eller i sidste øjeblik i åben kande, hvor vinen får mere luft.
Vurder, om vinen har behov for dekantering
Smag på vinen inden dekanteringen, og vurder om der er behov for en behandling. Se nedenstående for at lære mere om, hvilke vine der bør dekanteres. Hvis ikke der er behov for en behandling, sæt da straks proppen i. Vinens overflade i flaskehalsen er så lille, at en effekt af iltningen vil være minimal.
Klargør karaflen til dekanteringen af vinen: den skal være ren, lugtfri, og have den rette temperatur
Hvis du vurderer at der er behov for dekantering, gøres karaflen klar. Den skal være helt ren og lugtfri, og den skal have samme temperatur som vinen. Det er en fordel, hvis karaflen eller kanden opbevares i det samme miljø som vinen. Hvis det er en vin der har stået i skabet, skal karaflen altså ligeledes være stue- eller skabstemperatur. Hvis det derimod er en kold vin du ønsker at servere, afkøles karaflen til samme temperatur. Hvis det skal gå stærkt, kan du lynafkøle karaflen i fryseren – men hold øje med den, for det skal ikke være en isklump, vinen hældes i.
Hæld vinen i karaflen som sidste skridt af dekanteringen
Når karaflen er klar, skyller du den med de første dråber af vinen: hæld en sjat vin i karaflen, og slyng det rundt og hæld det derefter ud i vasken. Hæld nu langsomt resten af vinen i karaflen. For at forøge kontakten mellem ilt og vin bør vinen hældes, så den fordeler sig langs siderne af karaflen.
Hvilke vine bør dekanteres?
Alle vine kan dekanteres, men det betyder ikke nødvendigvis, at alle vine skal dekanteres.
For de ældre vine, i særdeleshed rødvine, bør bundfaldet som har samlet sig gennem årene, forløses. For de yngre vine er det en fordel at dekantere fordi dens tanniner modnes gennem iltning. Iltningen kan få vinene til at ændre både smag og duft.
Dekantering er i særdeleshed nødvendigt ved servering af store hvide bourgognevine eller kraftige rødvine, store vine i både ældre og yngre årgange, da vinen kan forekomme ”lukket”, altså ”død” i duften og smagen. Ovennævnte vine åbner sig sædvanligvis først op efter cirka en halv time i glasset, og det er derfor en praktisk genvej at dekantere visse vine inden en smagning eller en middag.
Ældre og meget gamle vine bør omhældes på karaffel for at undgå at få bundfald i glasset. Ældre vine kan dekanteres umiddelbart før serveringen, mens yngre vine har gavn af en dekantering i god tid for at runde kanterne af. Nogle hvidvine, i særdeleshed Chardonnay, har godt af at blive hældt på karaffel i op til flere timer inden servering.