Vine som danner bundfald er typisk dem fra de klassiske vinområder, herunder Bordeaux, kraftigere Rhône-blends eller nord Rhône, Barolo, Barbaresco, Bolgheri og supertoscanere, Brunello og rødvine fra Napa Valley. Det er ikke farligt eller udrikkeligt, men den bitre smag og grumsede konsistens kan være en fordel af fjerne inden vinen indtages. Det kan nemt gøres ved at dekantere din vin inden den nydes. Læs mere om din vins bundfald og hvordan du nemt kan fjerne det i denne artikel.
Hvordan ser bundfald i vin ud, og hvorfor opstår det?
Bundfald lægger sig som grums på bunden af flasken eller som mørke pletter langs flasken. Der er intet galt med bundfald i vine – det er en helt normal del af vinens aldringsproces.
Bundfald i vin opstår hovedsageligt af to grunde:
Bundfald i vin opstår på baggrund af en naturlig reaktion, der sker ved flaskelagring. De naturlige farvestoffer i vin, det vil sige polyfenoler, og tanniner binder sig sammen og bliver til større og større partikler, som over tid viser sig som bundfald. Bundfald findes altså i særdeleshed ofte i ældre og meget gamle vine.
Den anden årsag til bundfald er, at vinmageren bevidst har fravalgt at filtrere vinen under produceringen. Filtreringen fjerner nemlig ikke kun de små rester af drueskal som ender i bundfald, men reducerer også vinens smagsstoffer, farvestoffer og tekstur. Derfor vælger mange kvalitetsstræbende vinsmagere at gå uden om filtreringen, og det forhøjer chancerne for bundfald. Derfor er vine med bundfald ofte faktisk et kvalitetstegn.
Der findes flere former for bundfald i vin, herunder proteinbundfald, vinsten, gærrester og depot. Ingen af bundfaldstyperne er farlige eller udrikkelige, men det kan smage bittert, og den ubehagelige konsistens kan gøre det ubehageligt at drikke. Derfor kan det være en fordel at fjerne bundfaldet, og det kan gøres ganske nemt.
Hvordan kommer man af med bundfald?
Gennem årene kan en vin danne bundfald, og selvom bundfaldet langt hen ad vejen blot er et sundhedstegn, nydes vinen oftest bedst uden grumset. Man kan sagtens drikke bundfald, men det er altså lækrest uden. En måde at adskille en vin fra sit bundfald, er gennem dekantering. Når man overhælder vinen til en anden flaske, altså dekanterer, er det muligt at hælde bundfaldet fra.
Sådan fjerner du nemt og hurtigt bundfald i din vin:
Sørg altid for at have de rigtige redskaber til dekanteringen af din vin
Til dekanteringen skal du bruge en ren karaffel på størrelse med vinens flaske. Derudover er det en fordel af have en finmasket mini-sovseske eller en dekanteringssi ved hånden når du dekanterer din vin med bundfald.
Rejs vinen op i god tid før dekanteringen
Hvis den vin, du planlægger at fjerne bundfaldet fra, normalvis ligger ned, bør denne rejses. Dette skal ske i god tid, gerne dagen før, så alt bundfaldet lægger sig i bunden af flasken. Dette gør det nemmere at sortere grumset fra.
Vid hvornår du skal fjerne bundfaldet
Planlæg hvornår dekanteringen og fjernelsen af bundfaldet skal ske. Dette kommer an på, hvilken vin du har med at gøre. Læs mere om, hvilke vine der skal dekanteres hvornår, her.
Fjern bundfaldet under dekanteringen af din vin
Dekanter vinen ved langsomt at hælde vinen fra dens flaske til en karaffel. Men hæld kun næsten det hele af flaskens indhold i karaflen – stop inden bundfaldet melder sin ankomst. En anden mulighed er at anskaffe en finmasket mini-sovseske eller en dekanteringssi. Denne sættes over karaflen og tager det værste bundfald. Læs mere om hvordan du dekanterer her.
Hvad kan man bruge vinens bundfald til?
Tip: Selvom den sidste sjat af en vin ikke altid er en lige så stor en fornøjelse at drikke som det resterende af vinen, kan de dyrebare dråber nydes i en anden sammenhæng. Et tip til hvordan du udnytter hele vinen er at bruge rester af rødvinen og dens bundfald i madlavning. De smager helt fantastisk i en langtidssimret kødsovs, supper eller sovser!