Svovl er livsvigtigt for mennesker. Sulfitter får hæmoglobin til at binde ilt og kan binde tungmetaller og andre giftstoffer, og det er vigtigt for leverens evne til at nedbryde giftstoffer. Det antages, at en gennemsnitlig voksen person indeholder 175 g svovl. Svovlmangel viser sig ved skøre negle, hårtab, udslæt og bumser samt dårlig lever og andre indre organer. Men for meget svovl er heller ikke godt. Man mener, at vi har brug for 850 mg/dag (0,85 g), som vi hovedsageligt får fra kød, mælk, æg – og for nogle også fra vin. Hvis du forsøger, at mindske dit indtag af sulfitter, kan du finde vores udvalg af vine uden sulfitter her.
Sulfitter bruges som konserveringsmidler i fødevarer, fordi de hæmmer væksten af patogener som f.eks. bakterier og skimmelsvampe, der hurtigt kan ødelægge fødevarer, hvis de ikke køles eller tilberedes korrekt.
Svovlholdige aminosyrer findes i alle proteiner, men især i æggehvide, grønt som broccoli og grønkål, hvidløg, løg og nødder som valnødder og mandler.