Showing all 5 results
Rødvin uden hovedepine
Vores udvalg af cypriotisk vin produceres af SODAP: et kooperativ-vineri og en af de fire store producenter på øen. Laver blandt andet hvidvinen Arsinoë: en lækker frugtig og tør hvidvin lavet på Xynisteri, opkaldt efter den kvinde som den sagnomspunden Medusa forvandlede til sten.
Cypriotisk vin er gennemgående let og meget frugtige vine. Der er det specielle ved dem; de fleste, der normalt reagerer negativt på vine, kan tåle dem. Det skyldes, at der kun er den garvesyre i vinene, der kommer fra selve druen, da alle druer håndplukkes. Desuden findes der i mange vine biogene aminer, der er affaldsstoffer fra bakterier. Disse findes stort set ikke i cypriotiske vine, da klimaet er så varmt, at bakterierne ikke kan overleve.
Denne ø hvis vindyrkningskultur strækker sig omkring 5.500 år tilbage, har sit ry fra den utroligt søde Commandaria. Øens jorbund er overvejende kalksten, og vinmarkerne ligger på forbjergene til Troodos-bjergene oppe i højden, omkring 250 – 1.600 m over havets overflade. Indtil fornyelig har da været meget få, større vinproducenter, efter traditionen laves der typisk vin på to lokale druesorter. Af øens vin kommer man ikke udenom commandaria en sød dessertvin af høj kvalitet, som man har fremstillet siden oldtiden i bakkerne nord for Limassol. Regionen er afgrænset til 14 landsbyer og er opkaldt efter en korsridderorden.
Vinlegenden Commandaria
Drejer det sig i virkeligheden om verdens ældste vin, som stadig bliver fremstillet efter de oprindelige metoder? om ikke andet, var Richard løvehjerter begejstret for den. Han drak denne vin under sit ophold på Cypern, og var meget begejstret. Denne vin er efterkommer af stråvinen der i oldtiden gik under navnet ‘Nama’ hvis bær blev tørret på halm efter plukning. Eftersigende var den eneste årsag til, at den tyrkiske Sultan Süleiman II eroberede øen, var at han holdt så meget af denne vin.