Lapo Berti (La Morra, Langhe)
Lapo Berti er en obsessiv og purist. Han har et italiensk pas og har australsk opholdstilladelse. Han er af toskansk oprindelse og påbegyndte sin karriere hos Fattoria Selvapiana i Chianti-distriktet. Han har siden arbejdet i både Bourgogne og Australien, men endte senere i Langhe, hvor han arbejdede først hos Roberto Voerzio og nu hos Enzo Boglietti.
Så meget erfaring så mange steder. Han ser ud til at have slået sig ned nu. Hans ambition er at fremstille en Nebbiolo på den mest enkle måde, i overensstemmelse med druens, vingårdens og årgangens egenskaber. Lapo Berti fremstillede sin første Barolo i 2012.
Lapo Berti lejer to små parceller på MGA Fossati og MGA Bricco Rocca af Boglietti. Begge disse cru’er ligger i La Morra, og vinen fra de to cru’er blandes til en stilfuld Barolo. Der er tale om det man kunne kalde garage- produktion, for Lapo Berti har ikke egen faciliteter, og anvender foreløbig faciliteterne hos Boglietti. Som Enzo Boglietti er også Lapo inspireret af Roberto Voerzios arbejde og al fokus og energi går på at fremstille en udsøgt Langhe Nebbiolo og en Barolo, der både af udtryk og af navn vedkender sig La Morra som ophav. Som hos Voerzio anvendes der lang macerationstid til Barolo, men mikro-produktionen dikterer, at der alene kan anvendes mindre fade til lagring.
Ifølge Lapo bidrager druerne fra Fossati med dybde og tanninstruktur, mens druerne fra Bricco Rocca bidrager med ynde og luftighed i udtrykket. Druerne fra de to marker vinificeres separat.
Han producerer kun ca. 2000 flasker om året fordelt på Barolo og Langhe Nebbiolo.
Vine: Barolo DOCP, Langhe DOC Nebbiolo