CHÂTEAU DU DONJON · MINERVOIS · FRANKRIG
En familie, en lidenskab
Siden det 15. århundrede har familien Château du Donjon været passioneret for vinavl. Kombination af respekt for traditionelle værdier med modernitet har landbrugsteknikker naturligvis været raffineret over generationerne. I 1996 produceret Jean Panis sin første vintage. Han bærer nu sin stil ved at være særlig opmærksom på vinens frugtbarhed. Det år møder han Caroline, som er fuldt involveret i feltet. I 2003 tilbød hun ham en smuk arving: Camille. En korpulent skåret i massen, det ovale ansigt, håret trukket tilbage, pålægger Jean Panis sin person. De observante øjne, de fråsende øjenbryn, det smilende mundopkald til at kommunikere. Hans dynamik udstråler vitalitet. Hans skridt er afgørende og hans handlinger præcise. Kunstneren, fordi han virkelig er skaber af kunstværker, eksploderer i sine overbevisninger. Alt er der, som helt forudbestemt, at forvalte sin vingård mesterligt.
En terroir vendt mod Middelhavet
Château du Donjon er beliggende i det sydlige Frankrig, i Languedoc, 10 km fra middelalderbyen Carcassonne. Hele vinteren ser han på Pyrenæernes snedækkede toppe. Vinmarken er beliggende på Clamoux terræn, hængsels zone af middelhavsklimaet med indflydelse fra Atlanterhavet. Det er sammensat af ler-kalksten skråninger og grus terrasser. Jordens fordele er fra A.O.C. Minervois og Cabardès. Det er den gamle by Minerva – højborg etableret af romerne – der gav navn til Minervois. Det er et af de ældste middelhavsvinmarker. Faktisk er det mere end 2000 år siden romerne valgte denne jord til at plante de første vinstokke i Languedoc. Cabardès er den yngste appellation i Languedoc. Dens terroir koldere end de andre er blevet udvalgt til at kombinere de atlantiske druesorter med Middelhavet dem. Med denne blanding, der gør den original, har dens vine en perfekt balance og en stor kompleksitet.
Vinfremstilling
I overensstemmelse med vores værdier er vinfremstillingsprocessen udført på en traditionel måde ved at integrere nye teknologier.
Hver drue vinificeres forskelligt. Høsten af hvert plot er isoleret i en tank, der arbejdes dagligt. Temperaturregulering, fuldt automatiseret, er den væsentlige betingelse for at opnå en god udvinding af frugten. Hvis fermentationerne spredes over et gennemsnit på 10 dage, kan nogle macerationer overstige en måned. Ved vatting adskiller vi stadig vin af gigt og pressevine.
I januar i året efter høsten er vinene samlet i slutningen af strenge smagninger. Det er på tide at bestemme hvilke vine der skal flaskes fra dem, der skal være i tønder.
Bottling foregår hele året og nyder godt af State of the art teknolo