Modtag vinen
Bestil inden for følgende tidsramme:
Modtag . Bestil inden:
: :
Filter & sortering
Filtrer udvalg

Showing all 10 results

Showing all 10 results

Brunello di Montalcino, sangiovese druens konge

Brunello er uden tvivl en af de meste prestigefyldte betegnelser i Italien. Dyrkningsområdet er stort set identisk med Montalcino, en lille by på den 600 meter høje forhøjning mellem Ombrone og Arbiadalen omkring 40 km fra Siena. Brunello vin er blandt de bedste og mest eftertragtede vine i hele verden.

De stejle, kringlede gyder snor sig mellem tætte middelalderlige bygninger og gør Montalcino til den by i Italien, der bedst har bevaret sit oprindelige præg.

Som de fleste af Italiens vine presses Brunello di Montalcino af sangiovese, men til forskel fra Chianti bruges der udelukkende Sangiovese. En god Brunello er ikke til at tage fejl af. Helhedsindtrykket er meget kraftfuldt. Som ung vin er den præget af faste, nærmeste utilgængelige tanniner. Efter en tid på træfade og på flaske, og udvikler vinen en vidunderlig bouquet.

Hvorfor er klimaet så vigtigt for Brunello vin?

Montalcino er et meget lille område, med relativ stor geografisk variation og dermed også klimaet. Inden for dette lille Areal udvikles vidt forskellige vine, ved blot små variationer i klimaet. Brunello er en verden for sig, hvor man virkelig kan ”nørde” sig frem til sin favorit. Især højdeforskellene indenfor området, er med til at skille de gode og de rigtig gode vine fra hinanden.

Klimaet i Montalcino er tørt og moderat tempereret. i Syd kærmer Monte Amiata med sine 1.738 meter for uvejr. Områdets store forskelle i dag- og natte temperatur fremmer udviklingen af aromatisk finesse. Især udmærker de højere beliggende vinmarker sig ved virkelig god druekvalitet.  Her presses der særligt elegante vine med overvældende duft af.

I Slutningen af 1300-tallet optræder betegnelsen Brunello for første gang i dokumenter fra Montalcino. Det er dog uklart helt præcist hvilken slags vin der er tale om. Ikke før 1700-tallet kan man påvise eksistensen af en rødvin lavet på sangiovese. Brunello som vi mere eller mindre kender den idag.

Hvilken drue er brunello vin lavet med?

Sangiovese er den mest plantede drue i Italien, en syre drue med moderate til høje tanniner. Det antages at have oprindelse i Toscana, og dets navn, som oversætter til “Joves blod”, fører historikere til at tro, at det kan stamme helt tilbage til den etruskiske periode, selv om historiske navne kun går så langt tilbage som i begyndelsen af ​​1700’erne.

Selvom de er plantet over det moderne Italien, kommer de vigtigste vine fra Sangiovese stadig fra Toscana: Chianti og Brunello di Montalcino. Sangiovese skal udgøre 75% af en blanding fra Chianti DOCG t mærkes som sådan, hvilket traditionelt tillader Canaiolo, Trebbiano og Malvasia for resten, selvom der for nylig er tilladt små mængder Cabernet Sauvignon eller Merlot. I Brunello di Montalcino skal vinen udelukkende fremstilles af Sangiovese.

Ikke alt Brunello vin laves med Sangiovese

Prugnolo er Montepulciano’s navn til sorten, og det bruges der til Vino Nobile di Montepulciano vine. I DOC i Carmignano kan Sangiovese blandes med 20% Cabernet Sauvignon. Der er også Supertoscanerne, IGT-vine, der blander Sangiovese med store mængder Cabernet eller Merlot. Andre steder i Italien er det en arbejdshestdrue, selvom den finder en succes (men ikke lang levetiden) i Montefalco- og Torgiano-vinene i Umbrien samt grundlæggelsen af ​​Rosso Piceno og et væsentligt element af Rosso Conero fra martserne. Som Nebbiolo har Sangiovese kæmpet for at finde fodfæste uden for Italien, men i de senere år har californiske vingårde haft bedre held med drueplantager i Sierra Foothills / El Dorado County, samt Sonoma County og Central Coast.