Kæmpe Bourgognemarked - Nye vine hver dag!
0
Bestil kr.0,00
Modtag det
Bestil inden for følgende tidsramme:
Modtag . Bestil inden:
: :
Filter & sortering
Filtrer udvalg

Viser alle 2 resultater

Viser alle 2 resultater

Historien om Chateauneuf du pape: Pavens vin

Chateauneuf du Pape har kun fornyeligt vundet sin store anerkendelse, som den nyder godt af i dag. Det er faktisk først i 1800-tallet, at appellationen får sit navn. Hele eventyret begynder i år 121 f. kr. hvor området dannet grundlag for en strid mellem Romerne og Allobrogerne, et keltisk folkeslag.  

Chateauneuf du Pape kan direkte oversættes med ”pavens nye slot”, hvilket tydeligt indkapsler områdets forbundenhed med pavehistorien. I 1308 flytter den daværende pave, Clement V, pavedømmets hovedsæde til Avignon. Eftersigende var den nye pave i Avignon vildt begejstret for Bourgogne vine. Disse velsete biskopper, blev nu også talsmænd for en spirende vinkultur, som var dybt inspireret af Bourgogne, i hvert fald stræbte man efter at efterligne naboens høje kvalitet.  

Clement V blev afløst af Pave Johannes XXII, udover at han også var besat af vin fra Bourgogne, så nød han også i stor stil, vinene fra området nord for Avignon. Det er her Châteauneuf du pape, begynder at tage form. Den øget opmærksomhed bliver anledning til en kvalitetsrevolution, som udvikler sig til Chateauneuf du Pape, som vi kender det i dag.

Jordbundsforholdende i Chateauneuf du Pape

Områdets lerholdige jord og mange skråninger, giver gode betingelser for flot og varm rødvin. Historisk set har Chateauneuf du pape, ikke haft det høje ry, som det nyder godt af i dag. Før i tiden faldt størstedelen af produktion til nabokommunen Bourgogne. For at afdække denne spændende rejse fra blot et andet vinområde, til den mest berømte vinrøverhistorie, som langt de fleste vinelskere er bekendt med, skal man helt tilbage til antikken.

De hvide vine fra Chateauneuf du Pape

Denne legendariske appellation, Chateauneuf du Pape, Producerer næsten udelukkende rødvine.  Dens meget lille hvidvin produktion af hvidvine, hører ind under samme appellation og er desværre gået lidt tabt, i skyggen af dens røde fætter. Derfor ser man kun meget få producenter med den på kortet. Man plejer at sige, at man kan kende en god Chateauneuf du pape-producent på deres hvidvin.

Hvilke druer bruges til Chateauneuf du Pape?

Indenfor appellation Chateauneuf du pape arbejder man med i alt 13 druersorter. De druesorter som optræder oftest er især: Grenache, Cinsault, Mouvédre, Syrah, Muscardin, Counoise, Clairette og Bourboulec. I arbejdet med disse druesorter, som er velkendte i det franske landskab, regner man Grenache for områdets hovedsort. Grenache er rygraden i god Chateauneuf du pape. Selvom denne drue er så central, er den ikke selv en indfødt sort, men stammer derimod fra Aragonien i Spanien. Herfra har den spredt sig ud til store dele af middelhavsområdet. Grenache har haft et lidt blakket ry, for at være en masseproduceret sort, og dermed ment at den typisk er af lav kvalitet. Det er dog ikke tilfældet i Chateauneuf du pape, hvor langt det meste Grenache kommer fra gamle vinstokke med et lavt udbytte.  Udover Grenache’ centrale rolle, så spiller den mindre kendte Mouvédre også en vigtig rolle. I langt de fleste tilfælde optræder Mouvédre i Chateauneuf du pape, hvor dens primære funktion er at give vinen et godt aldringspotentiale. Kendetegnende for Mouvédre er, at den har brug for meget varme for at blive moden. Til gengæld giver den tanninrige vine.