Viser 1–18 af 24 resultater
Hvad er Nebbiolo vin?
Nebbiolo vin er Italiens konge indenfor vinproduktionen. Til navn som følger af druens store vine, Barolo. og Barbaresco Druen kommer oprindeligt fra Piemonte, hvor den giver os vine med enestående intensitet og stor kraft.
Nebbiolo vin og de historiske startskud
Efter Romerrigets fald i det 5. århundrede, stod vindyrkning i Piemonte på vågeblus, og havde ikke nogen særlig central skikkelse. Piemonte var på dette tidspunkt blot et gennemmarchområde for de konkurrerende stormagter, der kæmpede om vakuummet, som Romerriget efterlod. Dem som griber faklen og bringer vindyrkningen videre fra dette lavpunkt, er de lokale munkefællesskaber. Først da denne tumult falder til ro, bliver der plads til en udvikling, som har lagt fundamentet for dyrkning af Nebbiolo vin, som vi kender og elsker, Nebbiolo.
I begyndelsen af 1200-tallet, er der igen, i arkiver fra kommunen La Morra, tale om en indfødt druesort, som har tilpasset sig områdets klimatiske forhold. Denne, nu velsete drue, bliver i større grad kendetegnene for området og i 1758 bestemmer byen Alba, ved lov at det skal være forbudt at indføre vin fra andre vindistrikter.
Nebbiolo vin, fundamentet for et mest mesterværk.
I det 19. århundrede begynder man at fremstille den første tørre rødvin på Nebbiolo druen. Hidtil har man fortrukket de søde og mousserende vin, som har holdt en klar første plads i Piemonte. Denne nyskabelse i området, kan føres tilbage til statsmanden, Camillo Cavour. Han hidkalder i 1850 den franske ønolog Louis Oudart, med henblik på at udvikle en tør og langt levende rødvin, inspireret af de franske storebrødre fra Bordeaux. Resultatet er en kraftig og tør rødvin, med oprindelsesbetegnelsen Barolo.
De mange typer Nebbiolo vin
Denne nye vintype høster stor anerkendelse, også hos de franske konkurrenter. Dens succes beror ikke udelukkende på smag, men til dels tilfældighedernes gang. i 1800-tallet at ødelægges tæt på alle vinmarker i Piemonte, men Nebbiolo går fri. Et heldigt sammentraf, der er central for dens store udbredelse.
Selvom anderkendelsen er stor, er mængderne ikke nærmest ubetydelige, sammenlignet med andre lokale sorter, og knap 3 % af den samlede høst består af Nebbiolo. Det skyldes ikke blot, at Nebbiolo stiller store krav til jorbund og klima, men at vinavlerne simpelthen foretrak en anden lokal druesorter Barbera og Dolcetto. Disse to lokale druer er markant nemmere at dyrke og har et langt større udbytte fordi de ikke er underlagt lignende skrappe krav.
Nebbiolo vin og dens konkurrenter
Nebbiolo har på den måde lagt grundlaget for Piemontes prestige, men der er andre spillere som i senere tid kommer til at stjæle rampelyset. Den konkurrerende druesort Barbera, har ligesom Nebbiolo vin, altid været nydt af de lokale Piemontersere. Ca. halvdelen af vinmarkerne er tilplantet med Barbera. Den store udbredelse af Barbera druen, har selvfølgelig økonomiske grunde. Barbera druen er ligesom Nebbiolo, en indfødt stolthed, der har været brugt siden 1300. Ligesom Nebbiolo, kom Barbera druen sejrende igennem vinlusskandalen i 1800-tallet.