0
Bestil kr.0,00
Modtag det
Bestil inden for følgende tidsramme:
Modtag . Bestil inden:
: :
Filter & sortering
Filtrer udvalg

Viser alle 13 resultater

Viser alle 13 resultater

Hvornår taler man om økologisk rødvin?

Biodynamisk  og økologisk rødvin buldrer frem. Stadig flere vinbønder, tænker mere og mere på naturen. En stor del af vores sortiment er økologisk rødvin eller dyrket efter bærdygtige principper, som er med til at sikre en grønnere fremtid.

Når man taler om økologisk Rødvin refereres der til om hvor vidt druerne er økologiske eller ej. Den videre behandling af vinen i kælderen, er ikke omfattet af økologicertificeringen. Det er altså arbejdet med vinen på marken der er afgørende.

Økologisk rødvin med god samvittighed

Økologisk rødvin er dyrket uden pesticider og kunstgødning. I kampen mod ukrudt benytter mange økologiske vinbønder sig i stedet af ældgamle tricks. Et af de ældste tricks i bogen er roser, som står forenden af rækkerne. Roserne beskytter de omkring stående planter mod pest og andet skidt. Udover roser bruges også den såkaldte bordeauxvæske, en kobber og kalk-blanding, som er tilladt. Til forskel fra markarbejdet, er produktionen ikke så streng og her anvender man stadig en del af de samme stoffer, som i konventionelt landbrug. Generelt er denne kemiske fremgangsmåde i kælderene, forbeholdt de meget store produktioner, hvorimod mindre vinhuse anvender mere praktiske metoder til at stabilisere syreindhold og filtrere vinen, som man også ville forvente.

Selvom, at man har en forventning om, at den grønne EU-certificering beskytter en mod alle tilsætningsstoffer, er det altså ikke 100% tilfældet. Det er der faktisk ikke så meget at gøre ved, da mange af de ting, man i andre grene af landbruget, ville betragte som værende ikke-økologisk, er en nødvendighed for vin, som vi kender den i dag. Derfor er certificering af økologisk rødvin ikke det sammen som på andre områder. Derfor er den Biodynamiske vindyrkning også i vild udvikling, fordi mange forbrugere gerne vil være fri, for tilsætningsstoffer.

Biodynamisk vin VS Økologisk vin

Biodynamisk vindyrkning er en meget bred og indviklet form for landbrug, hvor man bl.a. Planter og sår efter hvordan planeterne står på himlen. Måske er du stødt på en såkaldt ”Biodynamisk såtabel”. Såtabellen inddeler hele året efter hvilke dage, der er gunstige til hvilke formål, fx skelner man ml. en ”rod-dag” og en ”bær-dag”. Disse biodynamiske principper blev udviklet af Rudolf Steiner, den østrigske psykiater også kendt for Rudolf Steiner skolen. Det kan man mene meget om, men i bund og grund, er metoden meget tro til jorden og til fordel for forbrugerens helbred. Den biodynamiske certificering tillader næsten ingen tilsætningsstoffer.

Bærdygtig vin

Lige imellem den økologiske og biodynamiske produktion, er der en bølge af bæredygtig vindyrkning. Denne bølge er meget udbredt og lægger op til en ansvarlig vindyrkning uden helt at vælge lejr. Det er en meget fin udvikling, som klæder vinindustrien og et bevis på, at også den følger med tidens ånd.

Vinindustrien er afhængige af den jord den dyrker, derfor er de også interesseret i at passe godt på den. Igennem tiden har vinindustrien ikke været nogle god makker med naturen. Her er der tale om den samme type pesticid brug som vi kender fra konventionelt landbrug herhjemme, men i vin anvendes der også tilsætningsstoffer, som også er med til at afgøre om en vin er økologisk eller ej. En af de mest kendte tilsætningsstoffer er svol.  Et tilsætningsstof man tilsætter for at forhindre oxidation i vinen så den holder længere. Svovl findes naturligt i vin, men der kan tilsættes ekstra for at forlænge holdbarheden. Se vores udvalg alf vin uden sulfitter her