Forårsudsalget er skudt igang! Gør et kup her👇
0
Bestil kr.0,00
Modtag det
Bestil inden for følgende tidsramme:
Modtag . Bestil inden:
: :
Filter & sortering
Filtrer udvalg

Viser alle 5 resultater

Viser alle 5 resultater

Værd at vide om Pinot Noir vin

Pinot noir druen er formentlig en af verdens meste populære sorter, hvor især fransk vin udmærker sig mest. Den dyrkes verden over og har mange tilhængere, som kræver meget overtalelse for at prøve noget andet.

Dyrkningsmæssigt volder druen store problemer, for vindyrkere, den er krævende, men indfries druens liste med krav, og der opnås tilstrækkelig modenhed, så er der tale om helt vildt aromatisk vin! Pinot Noir er blandt de ældste druesorter og er dokumenteret så langt tilbage som 300 år e.kr. og dens store udbredelse indikerer at folk har vist stor interesse for den, hvorfor man finder den verden over.

Stjernen i Bourgogne – Den milde rødvin med stil

Særligt i Bourgogne er Pinot Noir stjernen. Det er her fanskaren tilslutter sig og er urokkelige i deres trofasthed til den lillarøde perle. I Bourgogne har druesorten som sagt været der siden det 4. århundrede. Man kan forestille sig antikkens vinanmeldere, der giver grobund til 1700 års beundring, i en lige linje frem til Robert Parker.

Pinot Noir er svær at dyrke

Det røde guld er svært tilgængeligt og giver sig ikke uden kamp. Pinot Noir druen er nemlig, sårbar overfor alverdens ting. Den største udfordring er dens tidlige blomstring, hvormed den risikerer at blive udsat for den altødelæggende sene forårsfrost. Ikke nok med det, er den også sårbar overfor høj varme og fugt.

Som resultat af dette, er der blevet dyrket alverdens Pinot Noir-kloner, som er mere modstandsdygtig, overfor de typiske svagheder. Disse kloner er bredt anvendt i det lidt køligere naboland, Tyskland. Desværre er det også her, som med så meget andet, at intet kommer let. Derfor er det også som regel de sårbare varianter, som giver den højeste kvalitet.

Pinot Noir fra Alsace

Lidt længere nord på, arbejder man også med Pinot Noir og har gjort det meget længe. I Alsace er druen en af de såkaldte 7 Alsace druer, hvor den indgår i en lang og traditionsrig historie sammen med de øvrige hvide Pinot’er, Sylvaner, Muscat, Gewürztreminer og Riesling. I Alsace har man den samme tradition, som Bourgogne, hvad angår fresmstilling af enkeltdruevine. Det er særlig en vindisciplin, hvor man stræber efter den højst mulige kompleksitet, igennem udnyttelse af den enkelte drues karaktertrak. Pinot Noir vinene fra Alsace minder meget om Bourgogne. Stilen er dybt inspireret derfra. Derigennem har denne type Pinot Noir fået en renæssance. Før i tiden var Pinot Noir fra Alsace en meget mild rødvin, som lå et sted mellem rødvin og rosé. Det er man kommet efter, med længere maceration og fadlagring. Lagrig på Barrique er i den grad blevet trendy og flere af de træfadslagrede Pinot Noirs står ikke tilbage for de store rødvine fra Bourgogne.

Pinot Noir i Ahr, Tyskland

Udover Bourgone og Alsace, finder man også en afart af Pinot noir, ved navn Spätburgunder, i Ahr, Tyskland. Det er her man fremstiller nogle af verdens nordligste rødvine. Frühburgunder, som også er et alias for Pinot Noir, er dog den førende, både i smag og kvalitet. En rødvins type som med tiden har vundet popularitet. I Ahr gælder der de samme vanskeligheder med druesorter, som i de øvrige regioner, men det kølige klima og kyndige hænder som arbejder med den, forstår at udnytte den, således at vi får et spændende nyt pust af, hvad Pinot Noir også kan, uden for Bourgognes grænser.