Holdbarhed på vin

Hvor lang tid kan vin holde sig efter det er åbnet?

Hvor længe kan vin holde sig, efter at den er blevet åbnet? Dette synes at være et nemt spørgsmål, men der er mange faktorer, der spiller ind. Svaret er ikke nær så ligetil, som det måske ser ud. Desuden ved mange mennesker ikke, at vin faktisk begynder at oxidere straks efter åbning og ikke stopper, før al væsken er blevet drukket! Så hvad er dit bedste bud på, hvordan du kan nyde din yndlingsvin?

Åbne vinflasker har en kort holdbarhed.

Åbne vinflasker har en kort holdbarhed. Selv om det ikke er nødvendigt at drikke hele flasken på én gang, bør du gøre dit bedste for at drikke indholdet inden for to eller tre dage efter åbningen. Vin kan blive dårlig efter blot én dag, især hvidvin. Rødvine har en længere holdbarhed og er bedre egnet til opbevaring i køleskabet end hvidvine.

Smagen af vin kan ændre sig inden for 24 timer for hvidvin og 2-4 dage for rødvin.

    1. Hvidvin oxiderer hurtigere end rødvin.
    2. Hvidvin holder sig længere i køleskabet, fordi den har et højere syreindhold
    3. Rødvin holder sig længere, fordi den har tanniner.

  • Rødvin kan holde sig op til 6 uger i køleskabet, men det afhænger af, hvor meget du drikker, og om den blev kølet ned, inden den blev åbnet. Det er bedst at sætte den på køl efter åbning, hvis du ikke har planer om at drikke flasken op inden for 2-4 dage. Ellers kan du opbevare den ved stuetemperatur i op til 2 uger efter åbning, før du drikker den helt op, så der ikke kommer noget sediment i glasset.

Vin oxiderer hurtigere, når den udsættes for luft.

Du har måske bemærket, at din vin smager anderledes, når du har åbnet en flaske et par timer før du drikker den. Det skyldes, at vinen oxiderer, når den udsættes for luft, og smagen ændrer sig. Du vil bemærke, at dette sker hurtigere med nogle vine end med andre, afhængigt af hvor meget tannin der er i dem, og hvor meget ilt der rent faktisk kan komme ind i flasken.

F.eks. har rødvin normalt mere tannin og er mindre tilbøjelige til at blive påvirket af luft end hvidvin. Det skyldes, at de har et højere niveau af phenolforbindelser, som kan reducere den hastighed, hvormed ilt reagerer med vinen.

Vin med højere syreindhold holder sig længere.

  • Vine med højere syreindhold holder sig længere.

Jo højere syreindhold din vin har, jo længere holder den sig frisk og velsmagende. Syreindholdet er med til at forhindre fordærv ved at holde skadelige bakterier, skimmel og gær ude. Nogle eksempler på vine med et højt syreindhold er bl.a:

  • Mousserende vine (især champagne)
  • Vin tilsat alkohol som portvin eller sherry

Vine med flere tanniner holder også længere – de virker som konserveringsmiddel

Vinens holdbarhed afhænger i høj grad af tilstedeværelsen af tanniner. Tanniner er naturlige konserveringsmidler, og de kan også tilsættes vin for at forlænge holdbarheden. Det betyder, at vine med flere tanniner har en tendens til at holde sig længere end vine med færre tanniner.

Eksempler herpå er bl.a:

  • Cabernet Sauvignon (rød)
  • Merlot (rød)
  • Barolo (rød)

Konklusion

Med denne viden kan du nyde din vin i længere tid!